luni, 28 mai 2018

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi


Pentru a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenţilor, la Palatul Copiilor Suceava a avut loc, pe 25 mai, o activitate de informare şi sensibilizare a elevilor marcând astfel  Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.
La activitatea rganizată de Cercul foto cineclub, coordonator prof. Mihaela Buculei, au fost invitați  Liliana Orza, subcomisar de poliție, șef al Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane, Suceava și psihologul Mihai Moisoiu. Cei doi au relatat copiilor prezenți cazuri petrecute în Suceava în care copiii s-au simțit amenințați. Totodată au fost prezentate statistici referitoare la acest fenomen. 
       „Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 1.05.2017 – 30.04.2018, în țara noastră au fost puși în urmărire 4.520 de minori dispăruți, din care 4.124 au fost găsiți până la finalul lunii aprilie anul curent. În peste 97% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată”, au transmis specialiștii în domeniu.
Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice sau emoţionale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, abandonul școlar și influenţa anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene și nu în ultimul rând situația economică precară a familiei.
        „Tot mai mulți copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul specialiștilor pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, ca urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instituţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat”, au transmis reprezentanții Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane, Suceava.
           La finalul întâlnirii, copiii au primit materiale informative și au fost sfătuiți să comunice cât mai mult cu familia.
                                                                                   Prof. coordonator 
Mihaela Buculei