miercuri, 28 februarie 2018

Ziua Internațională a spunerii basmelor - 27 februarie 2018

Ziua Internațională a spunerii basmelor a fost marcată, marți , 27 februarie și de copiii care activează la Palatul Copiilor în cadrul cercurilor Cenaclu literar (coordonator prof. Alina Șandru) și Redacție presă, radio TV (coordonator prof. Mihaela Buculei). Elevii au aflat mai multe despre basm, despre etimologia cuvântului (provine din bulgară) și au creat o poveste în care personajele au fost ei înșiși. Totodată cei mici au enumerat poveștile lor preferate și au folosit formulele specifice basmelor, A fost odată ca niciodată…., / din poveste mult mai este…/am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa.
Pentru a verifica dacă participanții la activitate au înțeles care este rolul basmului în viața unui om, au fost puși să se identifice cu unul dintre personajele preferate, ținând cont de faptul că aceste personaje pot fi pozitive și  negative.
Basmul este o cale de acces spre o lume fantastică. Cu ajutorul acestuia copilul învață, desparte binele de rău, își formează anumite noțiuni, află cum să depășească greutățile în viață.
În basm totul e posibil. Copilul nu se va mira de nimic, totul i se pare firesc. E o lume a magiei în care el pătrunde și trăiește fericit. Totul e animat, obiectele, plantele, animalele vorbesc. În basm se desfășoară lupte, înfrângeri, biruințe, totul are o logică și finalitate.
Atenția copiilor a fost captată prin promovarea mai multor volume de basme, fiind realizat și un afiș de prezentare a activității în concordanță cu tema propusă.   
Acțiunea face parte dintr-un amplu șir de activități pe care cercurile menționate mai sus le desfășoară în cadrul parteneriatului încheiat în anul școlar 2017-2018. 

Coordonatori activitate,
prof. Alina Șandru și prof. Mihaela Buculei 
Palatul Copiilor Suceava