vineri, 1 februarie 2019

Ziua Internațională a Cititului Împreună - 1 februarie – am petrecut-o ad litteram!





Noi,elevii de la cercul Cenaclu literar/Teatru din cadrul Palatului Copiilor Suceava, coordonați de profesor Alina Șandru, i-am însoțit pe Matilda, pe Tmmy Fiasco, pe Rose Roboțica sau pe Țugulea în uimitoarele aventuri pe care le parcurg în cărțile din care fac parte. A fost inedit să dezlegăm alături de Ana misterul clopoțeilor de Crăciun („Dosarul clopoțeilor de Crăciun” de Ana Rotea) sau să descoperim  că Buni are un secret întunecat (,,Bunicuţa hoţomană ”de David Edward Walliam). Am stabilit cu fiecare dintre personaje o legătură strânsă, interesantă, unică.
La fiecare oră de curs obișnuim să exersăm lectura pe fragmente, să ne îmbogățim vocabularul cu termenii noi întâlniți pe parcursul cititului și, nu în ultimul rând să înțelegem conținutul celor lecturate. „Știința de carte dezvoltă în oameni încrederea în sine.” (Dostoievski)
Am fost și suntem mereu fascinați de frumusețea, originalitatea, bogăția pe care le putem descoperi în paginile cărților.Cărțile ne solicită atât mintea cât și sufletul.
Ne place să credm că pentru noi cititul e un hobby avantajos. Ne ajută să ne petrecem timpul liber într-un mod cât mai favorabil, ne creează și dezvăluie lumi noi, ne relaxează și ne revitalizează. „O carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar.” (Proverb)
A citi înseamnă a fi bogat, cărțile sunt, după cum s-a spus, bogății inestimabile, din ele aflăm secretul reușitei și totodată prieteni  de nădejde. Citind, învățăm să înfruntăm cu optimism și curaj provocările vieții: ,,cartea este o aventură minunată în trecut și în viitor” Jokai Mor, sau conform unui vechi proverb chinezesc:,, o grădină pe care o poți purta în buzunar.”
De aceea, vă adresăm îndemnul poetului Mihai Eminescu : ,,Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.”
 Profesor Alina Șandru