joi, 31 ianuarie 2019

„Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”!

Continuând seria activităţilor dedicate Săptămânii Judeţene a Nonviolenţei în Mediul Școlar, elevii de la Palatul Copiilor Suceava au organizat dezbateri dar şi întâlniri cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, pornind de la un vechi proverb românesc -   „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”!
Miercuri, 30 ianuarie, de Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli, la Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava, elevii clasei a IV-a A, coordonaţi de profesor înv.primar Maricica Andronache şi prof. Mihaela Buculei (Palatul Copiilor Suceava), au identificat cauzele reale ale violenţei în mediul şcolar, cum putem stopa acest fenomen dar şi ce alternative putem avea pentru a ne îndepărta de cei violenţi. La unison copiii au spus că petrecerea timpului liber în compania telefonului, a tabletei sau a jocurilor pe calculator (cu tentă violentă) pot dezvolta un caracter violent acelui copil care se izolează, nu comunică şi nu  citeşte ori nu se joacă. În acest sens copiii au identificat câteva calităţi ale jocului. Joaca sau jocul în echipă dezvoltă în viziunea unor elevi de clasa a IV-a, prietenie, înţelegere, creativitate, relaxare, potenţial, colaborare, libertate, distracţie, comunicare, onestitate, devotament. Aceeaşi copii au creat şi câteva sloganuri antiviolenţă cum ar fi- Violenţa nu ajută!, Violenţa te face un om rău!, Violenţa te întunecă!, Violenţa te îndepărtează de familie şi de prieteni!, Chiar vrei să fii violent? Aşadar copiii au descoperit în urma discuţiilor purtate şi a cazurilor de violenţă despre care au auzit sau la care au fost martori, că „O lume fără violenţă, este o lume mai bună!”
Activităţile au continuat şi joi, 31 ianuarie la Palatul Copiilor Suceava, când invitaţi în cadrul unei emisiuni televizate Clubul Copiilor (Intermedia TV) au fost reprezentanţii IPJ Suceava, comisar şef Ionuţ Epureanu şi eleva practicantă Petronela Spătaru. De la Ionuţ Epureanu, un prieten al copiilor ce frecventează cursurile de la palat, aceştia au aflat despre campaniile pe care Inspectoratul de Poliție al Județului  (IPJ)  în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi implicit cu şcolile din judeţ le desfăşoară pentru limitarea fenomenului violenţei. Copiii au aflat printre altele că numărul cazurilor de violenţă este în creştere deşi activităţi menite să o stopeze au loc mereu, ei înşişi reuşind să identifice nişte cauze reale. Plecarea părinţilor la muncă în străinătate, prea marea libertate acordată unui copil în a folosi mijloacele de informare din mediul virtual, lipsa colaborării şi a izolării, sau frecventarea unor grupuri dubioase, pot duce la dezvoltarea acestei atitudini nedorite. Considerăm că prin activităţile pe care le desfăşurăm la Palatul Copiilor în parteneriat cu alte instituţii de învăţământ, cu instituţii culturale din judeţ nu facem altceva decât să ţinem copiii departe de acest fenomen, cei care sunt înscrişi la cercurile existente la Palat sunt creativi, participă la tot felul de activităţi extraşcolare, îşi ocupă timpul în mod util şi plăcut îşi dezvoltă propria personalitate, iar un copil cu personalitate nu este violent! (prof. Mihaela Buculei, foto Răzvan Maciuc cl. a IV-a)