joi, 12 decembrie 2019

"Azi citim cu..."


11 decembrie – o nouă întâlnire, o nouă invitată, o nouă bucurie!
Astăzi am avut onoarea și bucuria să o cunoaștem pe doamna  Ardeleanu Gabriela, profesor de limba engleză la „Colegiul Național Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de care am petrecut un timp de calitate,  pentru și despre cărți.
Dumneaei ne-a făcut surpriza și bucuria de a ne dărui fiecăruia câte un exemplar din cartea  „Ultimii supravieţuitori” scrisă de fiica domniei sale , Simina Lungu.Tânăra scriitoare făcea nu de mult  o confesiune : „Am avut norocul să cresc într-o casă în care cititul era foarte încurajat….Doresc în primul rând să transmit poveşti interesante, care să stârnească emoţii cititorilor şi să le dea de gândit. Mai mult decât atât, doresc să le împărtăşesc şi altora plăcerea de a citi”. Am fost etuziasmați și am primit darul cu emoție, urmând să citim cartea și apoi să ne facem cunoscute părerile, pe care să i le împărtășim Siminei.
-          Voi ați încercat să scrieți? a întrebat doamna Ardeleanu.
-          Eu am început să scriu „Stele-n ochi de copil” , a venit răspunsul prompt al Andreei. Nu pot să dezvălui subiectul, pentru că momentan ideile sunt undeva... suspendate în univers.
-          Și eu scriu! nu s-a lăsat mai prejos Ștefan. Spre deosebire de colega mea, eu vă mărturisesc că scriu despre un băiat care ajunge într-o țară ciudată în care nimeni nu citește. Vă vine să credeți?
-          Ei bine, așa este! Personajul principal însă, dorește să spargă acest tipar prin propriul exemplu, dar trebuie să depășească anumite obstacole, să înfrunte alte personaje. Deocamdată nu am găsit un titlu potrivit.
Dialogul dintre noi și doamna profesoară Ardeleanu a fost captivant,  am numit cărțile preferate ale fiecăruia : Ecaterina  „Oscar și tanti Roz ”  de Éric-Emmanuel Schmitt, Andreea „ Fluturi ” Irina Binder, cu precizarea că este cartea preferată la momentul prezent („ mai am și altele!”),  Ioan „ Povești piezișe de la Școala-n Dungă” - Louis Sachar, Mădălina - Lisa ,,Numără stelele” de  Lois Lowry, Ștefan  „Douăzeci de mii de leghe sub mări” Jules Verne.
 Am  descoperit  din nou  cât de minunat  e să citesti,  că este cel mai ușor lucru pe care poți să îl faci atunci când simți nevoia  să schimbi ceva și să ieși din cotidian. Prin urmare, poți  să trăiești o nouă viață, citind și iar citind...
                „Trăim atâtea vieți câte cărți citim” Mario Vargas Llosa.





                   Cercul Cenaclu literar/ creație literară , 
profesor Coordonator Alina Șandru