marți, 14 ianuarie 2020

Sa vibram inca odata cu si pentru Eminescu


O poveste despre Eminescu și sufletul românesc
                                                                                   Poveste spusă odată de Geo Bogza

„ Pe vremea când Dumnezeu umbla cu Sf. Petru pe Pământ, într-o noapte ploioasă, au ajuns la marginea unui sat și abia au îndrăznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câini mari s-au repezit să-i sfâșie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc întrebând:
                    – Cine bate?
- Oameni buni!
Atunci omul, potolind câinii, i-a poftit în casă, unde nevasta și copiii abia se treziseră din somn, și a început a da porunci, dar cu blândețe.
-Mario, ia mai pune câteva vreascuri pe foc.
- Tudore, dă fuga la fântână după o ciutură de apă proaspătă.
- Ilenuța, ia vezi de o oliță cu lapte proaspăt.
Si le-a dat să se spele și să se șteargă cu ștergare albe și i-au ospătat, și i-au dus să doarmă într-o odaie în care mirosea a gutuie și busuioc….A doua zi dimineața iar le-a dat să se spele, i-a ospătat și le-a pus în traistă niște mere cum nu mai văzuseră și le-a urat drum bun. Si cum au ieșit din sat, Sf. Petru a început să se roage de Dumnezeu:
-Doamne, fă ceva pentru oamenii ăștia, că tare ne-au primit frumos!
-Ce-ai vrea să fac Sfinte  Petre, c-ai văzut că nu erau nevoiași.
-Doamne, fă ceva ca să-și vadă măcar odată sufletul!
-Să-și vadă sufletul spui , Petre?
-Da, Doamne, să-și poată vedea sufletul, așa cum vedem noi plopul cel de-acolo!
-Bine, Sfinte Petre, a răspuns Dumnezeu, privind gânditor la satul din vale.
Iar după o vreme, în neamul acela de oameni s-a născut Mihai Eminescu.”

Am citit și am vibrat la  această frumoasă poveste chiar din prim săptămână a celui de-al doilea semestru ; am continuat în acest mod atmosfera de Sărbătoare și ne-am bucurat în cadrul proiectului nostru cultural „Azi citim cu...”
De Mihai Eminescu ne bucurăm, descoperindu-l la fiecare nouă lectură, călătoria printre versurile sale fiind mereu presărată cu emoții, trăiri intense și praf de stele.
Sensul cuvintelor la Eminescu se simte.Mesajul marelui geniu al umanității trebuie deslușit, iar noi, azi, la ceas aniversar, am dorit mai mult ca oricând să fim cu ,, poetul nepereche”, să pătrundem tainele poeziilor, să cugetăm. E ceea ce am făcut și am înteles, așa cum spunea M. Eliade că : „ Eminescu este pentru fiecare dintre noi altceva. El ne-a relevat alte zări și ne-a făcut să cunoștem altfel de lacrimi.”


       Profesor coordonator  Alina Șandru , cercul Cenaclu literar/ Teatru -  Palatul Copiilor