sâmbătă, 1 februarie 2020

Campania R.E.S.P.E.C.T. la Palatul CopiilorPrima întâlnire din acest an , în cadrul proiectului cultural „Azi citim cu...” a avut-o ca invitată pe dna lector universitar doctor, Croitor Ecaterina, de la Universitatea  „Ștefan cel Mare”din  Suceava. Împreună cu dumneaei am ales să citim și să dialogăm pe tema Campaniei de prevenire a violenței RESPECT. Am ținut cont de  faptul că în perioada 27 – 31 ianuarie 2020 se desfășoară Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T. Săptămâna include Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli – 30 ianuarie 2020. Campania RESPECT a fost inițiată în 2015, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, coordonator inspector școlar prof. Tatiana Vîntur.

Entuziasmul, surpriza, curiozitatea ne-au însoțit în demersul nostru de a afla lucruri noi și de a împărtăși experiențe, trăiri plăcute sau mai puțin plăcute. Doamna Croitor ne-a lansat provocări pornind de la componentele campaniei : Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.
Jocul, ca și formă educativă ne-a ajutat și ne-a asigurat gradul maxim de socializare cu efect direct, pozitiv și distractiv. Împărțiți în echipele PLUS și MINUS am enumerat  termeni pentru NON-violență și Violență și am încercat să identificăm modalitățile de rezolvare a conflictelor, importanța comunicării non-violente, dezvoltarea și aplicarea abilităților de relaționare.
Lectura din „101 povesti vindecătoare pentru copii și adolescenți” de George W. Burns, în interpretarea dragei noastre invitate, ne-a conturat noi orizonturi de așteptare, ne-a provocat emoții. Fiecare dintre noi ne-am raportat la cuvintele componente ale campaniei RESPECT.
„Responsabilitate înseamnă să mă trezesc, să merg la școală, să îmi fac temele, să mă port respectuos, Educația îmi definește comportamentul; Siguranță simt atunci când părinții îmi sunt alături, iar Prevenția o identific în vorbele mamei:- Ai grijă să....! ”
Emoțiile ne-au copleșit, am înțeles că e firesc să le experimentăm atât pe cele bune, pozitive, cât și pe cele negative. Din nou, un joc Mima, propus de către distinsa noastră invitată  și acceptat de noi cu entuziasm, s-a dovedit a fi un instrument valoros, creativ, binevenit în activitatea noastră. Mimând diferite emoții am învățat să le gestionăm, să ne înțelegem, să rezolvăm și să soluționăm anumite conflicte. Comunicarea este atât de importantă pentru oricine, este esențială.Persoanele care comunică bine au un grad mai mare de încredere în sine, sunt mai puțin vulnerabile în fața celorlalți.        
,,Gândeşte pentru tine şi lasă şi pe alţii să facă acelaşi lucru.”( Voltaire),  a fost maxima pe care doamna noastră profesoară  ne-a prezentat-o pentru a înțelege ce înseamna Toleranța.   Din propriile exemple, am tras concluzia că toleranţa înseamnă şi să fii flexibil şi să îi accepţi pe cei din jur şi dreptul lor de a fi aşa cum îşi doresc.  
A fost o întâlnire de și pentru„ inimă și minte” cu consecințe benefice pe termen lung. Mulțumim doamnei Ecaterina Croitor.              
„Căută respectul, nu atenția. Durează mai mult.” – Ziad K. Abdelnour

Profesor coordonator Alina Șandru cercul Cenaclu literar/ Teatru – Palatul Copiilor 
 


 


În cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T., elevii cercului Foto cineclub de la Palatul Copiilor Suceava au renunțat pentru aproape două ore la aparatele foto și au  folosit foile de scris, creioanele colorate și creativitatea pentru a marca implicarea în această campanie.
Cei mai creativi elevi au formulat cuvinte care să impună respect și să înlăture violența, pornind de la componentele campaniei care sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.
Antonia, Magda, Danissa, Teodora și Bianca s-au dovedit a fi cele mai interesate astfel încât s-au provocat reciproc în a descoperi noi valențe ale componentelor campaniei pe care le-au exemplificat. R (Răbdare, Rugăminte), E (Empatie, Eleganță), S (Seriozitate, Simpatie), P (Perseverență, Politețe), E (Emancipare, Echipă), C (Colegialitate, Corectitudine), T (Talent, Tenacitate).
Prin activitatea desfășurată, elevele au scos în evidență încă o dată faptul că această campanie are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ și nonviolent.  


Prof. Mihaela Buculei, Cercul Redacție presă / Radio TV

 Cercul Ecoturism/Meteorlogie și Cercul de Informatică au inițiat activitatea "Hărțuiala nu e o joacă de copii”  în cadrul Săptămânii județene a Nonviolenței, vineri, 31 ianuarie 2020.

Activitatea a avut ca principal scop, creșterea nivelului de informare a elevilor cu privire la efectele pe care situațiile de bullying le au asupra tuturor celor implicați, fie că aceștia au rolul de victimă, agresor sau martor.
Imagini pentru bullying fizic - 45.72% bullying verbal - 22.86% bullying emotional - 15.24% bullying relational - 14.28% bullying onlineElevilor le-au fost prezentate diferitele forme de bullying, de la tachinare, excludere din grup, hărțuire, agresiune verbală dar și fizică. Orice jignire adresată unui coleg, poate duce la traume și poate constitui o formă a fenomenului de bullying.

Fenomenul de cyberbullying reprezintă agresarea cuiva din spatele unui calculator, sau al unui device prin care lumea poate comunica, fie prin rețele de socializare, site-uri cu caracter discriminator, etc.
Elevii prezenți au vizionat clip-uri despre fenomenul de bullying, prezentări multimedia, imagini pe care au fost provocați să le comenteze, argumenteze. Cei prezenți au evidențiat fenomenele de bullying la problemele prezentate și au încercat să găsească soluții.
Concluziile au fost prezentate de dna prof. Ștefania Șoiman care a subliniat ideea că într-o societate în care prietenia și respectul își găsesc tot mai greu loc, fiecare poate contribui la diminuarea fenomenului de bullying prin adoptarea unei atitudini tolerante, de acceptare a celor din jur. 

Astfel, elevi și profesori au încercat împreună să identifice cauzele acestui fenomen frecvent întâlnit la școală, palatul copiilor sau grupuri sociale, precum și urmările negative asupra copiilor.
prof. Nicoleta Bumbu, Coordonator cerc Ecoturism/Meteorologie
prof. dr. Ștefania Șoiman , Coordonator cerc Informatică