Semnatara rândurilor de mai jos a fost invitată, de profesoara Alina Şandru, să se întâlnească cu copiii din Cenaclul literar/creaţie literară de la Palatul Copiilor Suceava, cerc pe care Alina Şandru îl coordonează, partener fiindu-i Mihaela Buculei, jurnalist şi profesor coordonator la cercul Redacţie/Presă/Radio – TV, participantă devenind astfel la un proiect care se derulează aici, „Azi citim cu…”.
„Ne propunem să promovăm cartea şi bucuria de a citi” mi-a spus Alina Şandru, „să facem astfel încât cartea să fie din nou «o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi», după cum spunea Tudor Arghezi şi, pentru asta, invităm persoane din domenii diverse, pe care le provocăm la lectură şi nu numai. Un copil care citeşte are numai de câştigat, el îşi va perfecţiona comunicarea, vocabularul, scrisul, îşi va îmbunătăţi memoria, îşi va dezvolta abilităţi de gândire critică, îşi va extinde nivelul creativitate”.
Este, totodată, un proiect prin care se doreşte familiarizarea cadrelor didactice cu metode noi de stimulare a interesului pentru lectură şi, de asemenea, conştientizarea părinţilor cu privire la rolul lor în dezvoltarea şi educaţia propriilor copii.
Aşa încât ne-am strâns în jurul mesei, am lecturat şi am vorbit despre cărţi şi despre noi, fiind tare plăcută îndeletnicirea asta, de a întâlni şi cunoaşte cărţi şi oameni. Andreea ne-a citit din Irina Binder, scriitoare pe care o admiră mult. E în clasa a VIII-a, clasă care se termină cu un examen de capacitate, dar îşi găseşte timp pentru lectură. Vine aici, la Palatul Copiilor, din Corocăieşti. O face de şase ani, de când era în clasa a III-a, este veterana cercului, anul ăsta fiind însoţită şi de fratele mai mic, Ioan. Este „prezentatoarea Palatului”, spune prof. Alina Şandru, şi e lesne de înţeles de ce. Citeşte frumos, cu intonaţie, cald, transmiţând emoţie, „Omul strică mai mult cu vorba decât cu tăcerea” şi e de părere că, dacă ţi se încredinţează un secret, trebuie să-l păzeşti. E bună prietenă cu cuvintele, observ, şi la anul, pe vremea aceasta, se vrea elevă la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, unde vrea să studieze ştiinţe sociale.
Ştefan, în al treilea an la cerc (la fel şi Ecaterina), activează şi în cel de presă coordonat de prof. Mihaela Buculei, are în faţă Jules Vernes, „De la Pământ la Lună”. Pronunţă frumos, citeşte atent şi denumirile în limba engleză, încetineşte pe cuvintele mai complicate din limba română cărora, apoi, spune Alina Şandru, le va căuta prin dicţionare sensurile şi explicaţiile. „Important este nu să ţină minte o definiţie, ci să asocieze cuvântului nou unui sinonim, pe care să-l reţină, îmbogăţindu-şi‚ astfel, vocabularul” precizează profesorul coordonator. Vorbim şi despre importanţa virgulei şi hohotim, în grup, când pomenim despre „Să mâncăm copii”, lămurim de ce e mai interesant să nu repetăm cuvinte într-o frază, ci să folosim un sinonim. Denisa citeşte foarte, foarte frumos din „Inimă de samurai”, Ecaterina – din „Legendele Olimpului”, iar Cipriana ne-a citit aşa cum e ea – serioasă şi sensibilă – „Petrecere până în zori”. „Minciuni şi spioni” a ales să ne citească Lisa (o cheamă Mădălina, i se mai spune Monalisa, dar ea prefera Lisa, spune, râzând), pentru ca i s-a părut interesant titlul. „Cronicile din Narnia” l-au atras pe Ioan, din care ne citeşte cu emoţie.
Motivat, au lipsit Teodora şi Cătălin, care, desigur, frumos tare ne-ar fi citit şi ei. M-am aflat în faţa unor copii înzestraţi şi am citit şi eu din Mihail Sadoveanu, „Nada Florilor”. Mult mai frumos, emoţionant, a citit însă Andreea o poezie a lui Jacques Prevert, „Cum să faci portretul unei păsări”.
Vorbim despre lecţii şi despre teze, despre cum îngrijim şi respectăm o carte, despre atenţia distributivă a Ecaterinei, despre promoţii de cărţi, despre scrabble şi fazan (şi tot ce mai are legătură cu comunicarea) pe care le joacă uneori la club, ba chiar şi despre matematică, la care aceşti talentaţi cititori au note de zece, despre examene, despre semnul de carte. Şi despre cum îşi aleg cărţile şi ce îi atrage când aleg una. Ne-am întâlnit de Ziua Bunăvoinţei, cu drag de cărţi şi de cei care le citesc. Am avut numai de câştigat.