marți, 31 martie 2020

Săptămâna Școala Altfel, la Palatul Copiilor Suceava 30.03-3.04.2020



Profesorii coordonatori ai cercurilor de la Palatul Copiilor vă provoacă în următoarele 5 zile la activități în cadrul săptămânii "Școala Altfel". Luni, 30 martie 2020, prima provocare vine din partea domnului prof. Tabarcea Sergiu, coordonator al cercului Cetățenie democratică: ”Realizați un Global Village”. Copiii sunt invitați să descopere multiculturalismul și diversitatea: tradiții, obiceiuri, gastronomie, muzică, dansuri.  
Marți, 31 martie, provocarea a venit din partea domnului prof. Culapov Marian, coordonator al cercului de Șah:
,,Ce este şahul? Una dintre izbânzile omenirii asupra ei însăşi. Pentru unii şahul este muzică, pentru alţii pictură, pentru mine şahul este poezie. Poezia luptei, a minţii și a voinței.”

Pablo Neruda
”Combinațiile au constituit întotdeauna cel mai captivant aspect al șahului. Maeștrii le caută, publicul le aplaudă, comentatorii le elogiază. Tocmai existența combinațiilor face ca șahul să fie mai mult decât un exercițiu matematic fără viață. Ele sunt poezia partidei. Ele sunt ceea ce melodia este pentru muzică. Ele reprezintă triumful minții asupra materiei.”
Reuben Fine
Marii jucători de șah au fost și sunt niște persoane cu totul deosebite, înzestrate cu calități ieșite din comun. Aș putea să vă spun câte ceva despre fiecare dintre campionii mondiali, dar am să mă limitez aici la Mihail Tal, fost campion mondial în perioada 1960- 1961. El era dotat cu o memorie formidabilă, care bineînțeles că l-a ajutat în cariera de șahist. Odată a ținut două simultane la Zurich, în Elveția, jucând 76 de partide. După terminarea partidelor s-a întâlnit întâmplător cu unul dintre adversari, la care pierduse. L-a luat de-o parte și i-a spus:
”- Aveam o mutare mult mai bună”- și i-a spus care.
Respectivul a rămas înmărmurit:
”- Cum v-amintiți partida noastră?”
”- Desigur. Eu îmi amintesc toate partidele jucate în simultane.”
Văzând că este privit cu neîncredere, a făcut pariu, a cerut hârtie și creion și a scris toate cele 76 de partide jucate.

Remiză de salon
de MIRCEA PAVELESCU
- V-am dat un şah cu calul, mă iertați.
Dar e un şah lipsit de gravitate.
Puteți fugi cu regele, sau poate
Că-i preferabil calul să-l schimbaţi.
Şi pentru ca să nu vă angajaţi
În operatiuni prea complicate,
Dăunătoare pentru sănătate,
Eu v-aş propune net să remizaţi.

- Deşi cred c-ar mai fi o încercare,
Ea presupune un efort prea mare
Și-o foarte-ndelungată analiză.
Dar cum sunt invitat la un concert
Și-acum e ora şapte făr-un sfert
Accept cu dragă inimă remiză. 

În fiecare seară puteți posta fotografii și filmulețe pe pagina de Facebook a Palatului Copiilor Suceava.
https://www.facebook.com/palatulcopiilorsv

Distracție plăcută!