marți, 5 mai 2020

Gestionarea emoțiilor


Fiecare copil și părinte trece prin situaţii stresante. Se poate întâmpla ca multe dintre ele să aibă loc chiar în aceeaşi zi.
            Răspunsul corpului la solicitările zilnice se cheamă stres. Putem fi stresați datorită faptului că ni se solicită să facem orele și temele în mediul online și nu întotdeauna știm cum să procedăm.         
            Putem fi stresați și datorită faptului că nu ne putem întâlni cu prietenii, colegii sau familia, sau deoarece nu putem să mergem în parc, la spațiul de joacă sau în excursii. De asemenea putem să fim stresați datorită informațiilor ce le primim de la televizor sau pe rețelele de socializare.
             Când experimentăm astfel de situații stresante, apar schimbări în corp. Răspunsul la stres poate fi unul sănătos, în care noi ne simţim ok sau unul nesănătos, care ne face să suferim.
            Identificarea situaţiilor stresante şi a învăța să gestionăm emoţiile, în astfel de situaţii, sunt abilităţi care ne vor ajuta toată viața, să facem faţă, fără să suferim, dificultăţilor cu care ne confruntăm. Dacă ne formăm, de mititei, abilităţi care să ne ajute în astfel de situații, în loc să fugim sau să le ignorăm, vom putea să depăşim multe obstacole și momente dificile. Cea mai importantă abilitate pe care o putem învăța este cum să ne gestionăm emoțiile.
           
             Vă prezint, mai jos, un model de gestionare a emoţiilor pe care îl putem folosi pentru fiecare situaţie prin care trecem:

Identifică sentimentul: Ce emoţie simţi? De exemplu: tristeţe, supărare, nervozitate, teamă, bucurie, dezamăgire, ruşine.
Acceptă ceea ce simţi: Nu te gândi că dacă te concentrezi pe emoţie o vei simţi şi mai intens sau că dacă nu îi vei acorda nicio atenţie, va trece. De multe ori evitarea emoţiilor le alimentează şi mai mult. Spune-ţi că este ok să simţi aşa şi acceptă emoţia pe care o ai.
Exprimă emoţia: De exemplu, poţi să scrii despre ce simţi, să desenezi, poţi să vorbeşti cu cineva de încredere, poţi să plângi. Asigură-te că orice vei alege, nu va face rău nici ţie nici altora (nu spargi, loveşti, jigneşti).
Alege un mod sănătos de a avea grijă de tine: Întreabă-te: „De ce anume am nevoie ca să depășesc această emoție?” Poţi avea nevoie, de exemplu, de o îmbrăţişare, de somn, de o plimbare, de sport, de un duş sau ajutor din partea cuiva.
Gândeşte-te la provocările (dificultăţile) prin care treci ca fiind nişte oportunităţi şi la situațiile stresante ca la probleme temporare, nu ca dezastre. Privește orice încercare prin care treci ca pe o ocazie de a învăța cum să te comporți sau cum să treci peste anumite sentimente neplăcute și vei vedea că data viitoare îți va fi mai ușor să te confrunți cu ele!
Învaţă să practici o tehnică de respiraţie. Acest lucru te ajută să te relaxezi şi să stabileşti un echilibru interior. Inspiră adânc pe nări, în timp ce ai gura închisă, expiră apoi pe gură. Repetă acest exerciţiu de aproximativ 10 ori fără să te grăbeşti. Poţi folosi această tehnică pentru a te calma în multe situaţii, la şcoală sau acasă.
                           


Prof. Petronela Rusu
Surse articol: Intervenţia Cognitiv-Comportamentală în Tulburări de Anxietate,
Centrul „Expert” – Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca,2005